Telemaatika keskendub ennetustööle

Sõidukipargi haldajad seisavad silmitsi kasvavate ülalpidamis- ja kütusekuludega ning transpordi sektori keskkonna mõjudega tegelemine muutub iga päevaga aina olulisemaks. Õnnetused, sageli inimlike vigade tagajärjel, teevad sõidukipargi opereerimise veelgi keerulisemaks, tuues välja tugeva vajaduse automatiseeritud jälgimislahenduste järele. Telemaatika süsteemide kasutuselevõtt ning andmete analüüs ja juhtide koolitamine tagab ohutumad teed, efektiivse töö ja kasumlikkuse kasvu. Selle taustal on ka autopargi keskkondlik jalajälg väiksem.

Ohutuse tõstmine teedel telemaatika abil

FleetEurope.com toob välja, et telematika kasutamine võib suurendada ohutust kuni 72%. Telemaatika süsteemid aitavad tagada kontrolli sõidukipargi töös ning olla kooskõlas vastavusnõuetega, mis omakorda tõstab juhi ja veetava kauba turvalisust. Lisaks ohutusele soodustab telemaatika lahenduste kasutuselevõtt austavat ja läbipaistvat töökeskkonda.

Majanduslik kasu ja mõju keskkonnale

Telemaatika lahenduste rakendamisega kaasneb märkimisväärne kulude kokkuhoid. Üks kõige tuntavam igapäevane kulu sõidukipargis on kütus, mis on eriti olulisel kohal veoettevõttetel, kes omavad suuri veoautosid. Jälgides juhi käitumist (järsud kurvid, kiirendused, pidurdused, jõudeaeg jne) ning tehes andmete põhjal koolitusi, võib kütusekulu kokkuhoid meie andmetel ulatuda kuni 25% kuus.

FleetEurope.com uuringute põhjal võib tänu telemaatika teenuse kasutuselevõtule olla ühe sõiduki kulude kokkuhoid kuni 10 000 € selle eluea kohta. Lisaks toetab GPS süsteemide kasutuselevõtt jätkusuutlikumaid käitumismustreid, tõstes transpordisektori kestlikkust.

Telemaatika automatiseerib protsesse ja toetab üleminekut elektrisõidukitele, jälgides sõiduki jõudlust ja energiakasutust. Elektrisõidukite kasutuselevõtt võib küll esmalt olla kulukas väljaminek, aga kiire tasuvusajaga, aidates saavutada seatud keskkonnaeesmärkidele.

 

GPS lahenduse kasutuselevõtul on oluline ettevõttesiseselt mõtestada ja kommunikeerida eesmärke tervikuna, et ennetada olukord, kus juhid tunnevad ennast liigse kontrolli all. Eesmärk on turvalisema töökeskkonna loomine ja ohutus kõigile liiklejatele.

Proaktiivne lähenemine

Tagajärgedega tegelemise asemel keskendub telemaatika ennetustööle. Kristjan Annus, Fleet Complete Euroopa Reseach & Development osakonna juht toob välja, mis väärtust Fleet Complete lahendused koos GPS seadmetega suudavad pakkuda. “Näiteks suudab meie Green Driving lahendus jälgida äkilisi kiirendusi, järske pidurdusi ja teravaid pöördeid. Juhi käitumine mõjutab otseselt üleüldist teeohutust, sõiduki kogukulu (TCO) ja ka ettevõtte mainet.”

Lisaks on oluline jälgida tühikäigu aega, seda eriti veokite puhul. „Oma kogemuste põhjal oleme näinud, et veok võib tühikäigul seista 40-100 tundi kuus, tarbides umbes 3 liitrit diislit tunnis. Käitumine, mis tekitab ebavajaliku kulu ettevõttele ning on kahjulik ka keskkonnale,“ ütles Annus. Fleet Complete lahenduste abil saab sätestada peamisi tulemusnäitajaid (KPI). Andmeid jälgides ja vajalikke muudatusi ellu viies soodustame paremat sõidukäitumist, efektiivsemat tööd, paremaid ettevõtte tulemusi ning väiksemat ökoloogilist jalajälge.

Kasutatud allikad:

FleetEurope – https://www.fleeteurope.com/en/connected/europe/features/successful-implementation-telematics-improved-driver-safety-72?t%5B0%5D=Connected%20Fleets%20Conference&curl=1