Suuname pilgu tulevikku – mida on oodata autotööstuse ja transpordi valdkonnas?

Kas tulevikus saab iga inimene endale sobiliku sõiduki välja printida? Või kas 20 aasta pärast on autodel üldse neli ratast? Suuname pilgu tulevikku ja ennustame, mida tulevik võiks tuua?

Autonoomsed isejuhtivad sõidukid on reaalsus ja nendest on räägitud juba mõnda aega. Aga mis võiks olla järgmine suur samm transpordi valdkonnas? Võiksid selleks olla 3D-printerite abil prinditud autod? Kas tööstust jäävad üldse domineerima autotootjad või saavad uued transpordivahendid alguse printerist?

Heidame pilgu tulevikku ja uurime, milliseid sõidukeid võiks tulevikus näha? Kinnitage turvarihm ja asume teele.

Linnatransport

Ennustatakse, et järgneva 10 – 20 aasta jooksul juhivad majandust riigid, kus on kõrge linnastumise protsent. Linnatranspordi efektiivne korraldamine on miski, mille kallal mõtisklevad nii linnavalitsused, tarkvaraarendajad, autotootjad kui ka mobiilseid teenuseid pakkuvad ettevõtted. Jagamismajandus on endiselt kasvav trend, millele on kaasa aidanud kütuse hinna tõus. Seega on näiteks Pariisis elavale keskklassi kuuluvale perele soodsam kasutada sõidujagamise teenust kui omada isiklikku autot.

 “Autoroolis olemine ei ole kõigi jaoks parim lahendus – eriti kui sama aega saaks kasutada otstarbekamalt. Autonoomsed sõidukid on samm edasi selles suunas, et parandada kasutajakogemust.” lisas Robert Holm, Fleet Complete’i globaalne klienditeekonna loomise direktor. 

Toyota pakub Jaapanis kolmerattalisi i-Road elektrisõidukied, mis on sobilikud ühele-kahele reisijale ning, mille saab reisija ise sobivast laadimispunktist valida. Esialgne pilootprojekt osutus nii edukaks, et Toyota otsustas laiendada ettevõtmist üle kogu Jaapani. Kindlasti on Jaapan Euroopa riikidest selles valdkonnas ees, sest riigis on rohkem elektrisõidukite laadimiskohti kui bensiinijaamu.

Elektrijalgrattad on samuti kasvav trend, mis asendavad autosid. Itaalia linnas Turinis eksperimenteeritakse autonoomsete autode ja elektriliste skuutritega. “Meie eesmärk ei ole mitte üksnes testida uut tehnoloogiat, vaid luua ökosüsteem, mis koosneb autonoomsetest sõidukitest, droonidest ja robotitest, mis muudavad linna innovaatilisemaks ja meelitavad siia uusi ettevõtjaid”, rääkis Paola Pisano, Turini linna innovatsiooni juht.

Aga mis edasi?

Ülal toodud näited ei ole ilmselt kellelgi võõrad, aga kas on oodata ka midagi tõeliselt innovaatilist?

“Ma usun, et virtuaal- ja liitreaalsus ning uue põlvkonna 3D-printerid aitavad kaasa järgmisele tööstusrevolutsioonile. 3D-printerid võimaldavad juba praegu printida majade mooduleid, toitu jpm. Seega on ainult aja küsimus, millal see tehnoloogia muutub kättesaadavamaks.”, lisas Robert Holm. 

Üheks näiteks on prinditavad ühekohalised personaalsed mobiilsed sõidukid, millega saab liigelda kõnni- ja rattateedel. Jaapanis näiteks testitakse elektrilist seadet Uni-Cub, mis peaks võimaldama käed-vaba liikumist. Seadmed näevad välja nagu toolid, kus on mugav istuda ja mis aitavad tasakaalu hoida.

Pakivedu

Oleme harjunud ise nii inimesi kui kaupa transportima, olgu selleks siis toidukott või lapsed. Tulevikus näeme kindlasti teedel rohkem roboteid, nagu Starship või Gita, kes aitavad meil asju vedada sinna, kuhu vaja.

Samuti püütakse leida lahendusi, kuidas traditsioonilist ja autonoomset droonidega ning robotitega toimuvat pakivedu omavahel paremini integreerida.

Fleet Complete’i globaalne strateegiadirektor lisab:

“Meie majandust ja ühiskonna arengut mõjutavad üha kasvavad linnad. Kaubavedajatelt oodatakse, et nad suudavad viia kauba punktist A punkti B õigeaegselt. Veokijuhid peavad navigeerima läbi linnaliikluse, kus neil on erinevaid piiranguid või nad on sõltuvuses välistest teguritest, nagu liiklusummikud, parkimine. Ühendatud sõidukite tehnoloogia abil on toimumas muutus, kus veokid ei ole enam tooted vaid teenused.”

Globaalne autoveondus ei ole muutumas mitte ainult toodete pakkujalt teenuste pakkujaks, vaid teenuste pakkujast lahenduste pakkujaks.  Loe lähemalt autoveonduse tulevikust.

Fleet Complete’i tuleviku visioon

Fleet Complete juhib innovatsiooni ühendatud sõidukite pilveplatvormi CONNVEX abil, mis võimaldab erinevaid ressursse koondada ühte ökosüsteemi. See võimaldab luua uusi ärimudeleid ja lahendusi eelkõige targa linna, autonoomsete sõidukite ja kaubaveo valdkonnas.  

Süsteemis olevate suurandmete analüüs annab uute lahenduste loomiseks vajalikku informatsiooni. Näitena võiks tuua kaugdiagnostika, juhi abisüsteemid, elektrisõidukite mobiilsuse, videotelemaatika, mobiilsete ressursside juhtimise, jagamisteenused jpm.

Loe CONNVEXi kohta lähemalt

Transpordisüsteemid ei hõlma enam üksnes sõiduteid ja rattateid, vaid tarku lahendusi, mis annavad liiklejatele rohkem vabandust ja muudavad meie arusaamu transpordivahendist kui tootest.

 

Related Articles