Jumbo-Visma meeskonna spordijuhi tööpäev

 

Spordimaailmas on konkurentide ees edu saavutamine määrava tähtsusega – parim viis selleks on end väga hästi ette valmistada.

Seda võib kinnitada ka Hollandi professionaalne jalgrattatiim Jumbo-Visma. Võistlusteks valmistumisel mõtlevad nad kõige peale ja nende ametliku sõidukipargi tehnoloogia haldajana tuleb mängu ka Fleet Complete, aidates meeskonda nii võistlustel kui ka mujal.

Mõtlete ehk, et millised ettevalmistusi võistlusteks teha on vaja ja kuidas on sõidukipargi haldamine seotud professionaalsete jalgratturitega?

Nendele küsimustele vastamiseks vestlesime Jumbo-Visma meeskonna spordijuhi Addy Engelsiga, kes sõidab Giro d’Italia velotuuril ühega meeskonna mitmetest autodest. Ta rääkis meile, kuidas meeskond rattavõistluseks valmistub, kuidas võistluse korralduslik pool toimib ja millist rolli sõidukipargi haldus selles mängib.

Võistluseelsed ettevalmistused

Jumbo-Visma meeskonnal on väga tihe graafik, sest nad osalevad kõigil suurematel velotuuridel nagu Giro d’Italia, Tour de France ja Vuelta.

Võistlusteks valmistumine nõuab palju enamat kui lihtsalt rataste teele asetamist, seda nii enne võistlust kui ka selle käigus. Suures plaanis saab ettevalmistused jagada kaheks: logistiline pool ja sportlik pool.

Alustame sportlikust poolest.

See aspekt puudutab otseselt meeskonda kuuluvaid sportlasi ja nende võistlussooritust. “Me seame eesmärgid ja otsustame, kes millistel võistlustel osaleb,“ ütles Engels. “Paneme paika iga võistluse strateegiad ja taktika, mida kasutada plaanime, seda loomulikult koos jalgratturite panusega.“

Planeerimise oluline osa on ka spetsiifiliste asjaolude uurimine, millega jalgratturitel võistluse käigus kokku tuleb puutuda. “Käime kogu teekonna Google’i tänavavaate abil läbi ja teeme olulisemate asjade kohta märkmeid – erinevad takistused teel, kus on rada kitsam ja kus laiem ning tuultele rohkem avatud,“ seletas Engels.

Nüüd saame edasi logistilise poole juurde liikuda.

Need ettevalmistused on rohkem kulissidetagused, sealhulgas ka ressursside haldamine ja töötajate koordineerimine.

„Meie kohustus on tagada, et igal meeskonnaliikmel oleks igaks päevaks sobilik roll,” ütles Engels. “Sinna alla kuuluvad ka inimesed, kes vastutavad selle eest, et kohvrid jõuaksid ühest hotellist teise, ja need, kes ulatavad ratturitele võistluse ajal veepudeleid.“

Veel üks suur osa logistika planeerimisest keerleb ümber meeskonna sõidukite haldamise. See mängib eduka võistluse juures tähtsat rolli, selgitame seda hiljem täpsemalt.

„Autodesse pakitakse kõik, mida meil võistluse käigus vaja võib minna. Kontrollime ka rehviprofiilid üle ja kui need tunduvad kahtlased, siis vahetame need välja. Loomulikult tuleb ka kütusepaagid täita,” ütles Engels. “Lisaks pestakse ja puhastatakse autod, et need järgmisel päeval head välja näeksid. Sõidukid on meeskonna visiitkaart.“

Mis toimub võistluspäeval

Kui vajalike ettevalmistustega ollakse ühel pool, on Jumbo-Visma meeskond võistlemiseks valmis. Ent sellega töö veel ei lõppe, sõistluse ajal tuleb samuti tegutseda.

Lisaks jalgratturitele kuulub Jumbo-Visma meeskonda ka kaks sõidukit, mis võistluse ajal sportlastega kaasa sõidavad.

„Esimeses autos on kaks spordijuhti ja üks mehaanik. Teises autos üks spordijuht ja üks mehaanik. Esimesel autol on kõige rohkem tööd ja palju stressi, seetõttu ongi seal kaks spordijuhti – üks saab keskenduda sõiduki juhtimisele ja teine sportlaste juhendamisele,“ ütles Engels.

Intensiivse võistluse käigus on sõidukis olevate töötajate õlgadel suur pinge ja palju vastutust.

„On hetki, mil ei toimu midagi erilist, kuid on ka selliseid momente, kus tuleb kolme asjaga korraga tegeleda,“ rääkis Engels tööst autodes. „Auto juhtimine on intensiivne, sest sul tuleb 5-6 tundi teiste autode ja jalgratturite keskel väga keskendunult sõita.“

Autos viibivad meeskonnaliikmed on alati valmis sportlasi igati abistama.

„Kui rattur sind vajab, tuleb ESIMESEL VÕIMALUSEL grupi lõppu sõita,“ ütles Engels. „Meie töö on veenduda, et ratturitel oleks süüa ja juua, et rattarehvid oleksid parimas korras ja suurema probleemi korral oleks võistlejale kohe kasvõi uus ratas anda.“

Kuidas ratturid autodele oma soovidest teada annavad?

„Iga rattur kannab kuulari ja mikrofoniga raadiosaatjat. Kui rattur midagi ütleb, siis kuulevad seda kõik, sealhulgas ka inimesed mõlemas autos,“ ütles Engels.

Autodes olev meeskond hoolitseb võistluse ajal ratturite eest, et nad saaksid teha võimalikult hea sõidu.

Mängu tuleb sõidukipargi haldus

Arvestades põhjalikku ettevalmistust ja autode tähtsat rolli võistlustel, on ilmselge, miks Jumbo-Visma meeskond vajab optimaalset nähtavust ja sidet oma sõidukite vahel.

Siinkohal tulebki mängu Fleet Complete’i sõidukipargi haldustarkvara. Sõidukisiseste seadmetega, mis ühenduvad otse pilvepõhise platvormiga, saab meeskond selge ja kohese ülevaate mis tahes sõiduki staatusest, sealhulgas:

  • Sõiduki täpne asukoht
  • Millised meeskonnaliikmed sõidukis viibivad
  • Kui palju ja kui kiiresti sõiduk liigub
  • Millise võistlusega sõiduk seotud on

Kui küsisime, milliseid teisi eeliseid sõidukite jälgimine meeskonnale annab, vastas Jumbo-Visma spordijuht järgnevalt:

„Võime treeningute ja ürituste käigus läbida kuni 4000 km nädalas, mis tähendab suurt kütusekulu ja sõiduki kulumist. Fleet Complete’i platvorm annab meile parema ülevaate sellest, mida saaksime aja ja raha säästmiseks teha. On oluline saada õigeaegseid teavitusi hoolduse, täpse läbisõidu ja reaalajas mootoriandmete kohta, et meie sõidukid oleksid parimas seisukorras ja juhid tunneksid end teel olles turvaliselt.“

Fleet Complete’i halduslahendus annab Jumbo-Visma meeskonnale kogu vajaliku informatsiooni ja kindluse, et nende sõidukid on töökorras.

Varustatud kõige eduks vajalikuga

Jumbo-Visma meeskonnal on olemas kõik jalgrattaspordis jätkuvaks eduks vajalik – õnnestunud ettevalmistus, treenitud sportlased, suurepärased töötajad ja abistav tehnoloogia.

Küsisime, mille üle ta kõige rohkem uhkust tunneb, ja Engels vastas nii: „Kõige uhkem olen meeskonna viimase viie aasta arengu üle. Inetust pardipojast sai maailma parim meeskond.“

Jumbo-Visma meeskonna tulevik tundub helge ja Fleet Complete’il on hea meel nende jätkuvale edule jalgrattaspordis kaasa aidata.

Related Articles