Sõidukipargi haldustarkvara teeb raskeveokitega tegeleva ettevõtete tööprotsessi läbipaistvamaks

Kui räägime raskeveokitest ja tahhograafi andmete allalaadimisest, tulevad esmalt silme ette ööd- ja päevad läbi sõitvad suurveokid, mis ületavad pikki vahemaid ja riigipiire. Tegelikkuses peavad aga sõidu- ja puhkeaja kohta arvestust pidama kõik sõitjate veoks ettenähtud üle üheksa istekohaga (k.a juhi koht) või veose veoks ettenähtud üle 3500-kilogrammise lubatud suurima täismassiga autod või autorongid. Samuti on riigisiseselt oluline jälgida erinevaid regulatsioone nagu näiteks teede raskuspiirangud, heitgaasi kogused, autorongi tegelik mass ning muud parameetrid.

Lumbar OÜ on Eesti kapitalil põhinev hakkepuidu tootmise ja müügiga tegelev ettevõte, kes kasutab Fleet Complete rakendust, et tagada kogu tööprotsessi läbipaistvus – kus keegi liigub, mis objektidel on masinad töös olnud, mis sihtkohta on veoautod materjali viinud, kütusekulu, läbitud kilomeetrite ja mootori töötundide aruanded. Lumbar OÜ omab 10 veoautot, 4 ekskavaatorit, 3 puiduhakkurit, 3 laadurit ja 11 sõiduautot ning kogu sõidukipargil on peal Fleet Complete seadmed. 

Lumbar OÜ tegevjuht Anni Mõts ütleb, et kuigi ettevõttesiseselt ei ole tehtud täpset enne/pärast statistikat, siis väga suur ajavõit tuleb juba sellest, et kogu info on kättesaadav ühest kohast. “Olen isiklikult vastutav ka meie ettevõttes veoautojuhtide töö- ja puhkeaegadest kinnipidamise eest. Hea on olla kindel, et kõik kaardid on õigeaegselt maha laetud ja korras. Loomulikult on suur pluss saada kogu masinapargi asukohast terviklik ülevaade ja seda mitte ainult reaalajas, vaid vajadusel ka tagant järele,” ütles Mõts. Fleet Complete rakendus hõlbustab kogu kollektiivi tööd.

Teatud massiga raskeveokitel on vaja liiklemiseks taotleda Transpordiametilt eriluba. Eriloa taotlemiseks on vaja aga täita rida tingimusi, millest üheks tingimuseks on nõue, et veduk on varustatud GPS-seadmega ja andmed autorongi asukoha kohta edastatakse Transpordiametile. Et vältida suuremat andmete edastamist on Transpordiametile võimalik Fleet Complete rakenduses teha oma vaade, kus on veokite liikumistrajektoorid lihtsasti jälgitavad.

Kasutatud allikad: 
https://transpordiamet.ee/soidumeerik 
https://www.transpordiamet.ee/eriluba-suur-voi-raskeveosega-liiklemiseks 

Related Articles