MWC 2019: 5G toob kaasa tehnoloogiarevolutsiooni!?

Sel aastal Barcelonas toimunud Mobile World Congress 2019 fookuses oli 5G – uue põlvkonna mobiilivõrk. Peatselt võime näha 5G autosid, 5G hommikusöögi kandikuid ja isegi  kaugjuhitavaid 5G veokeid. Kuigi 5G võrgud ei ole veel avalikult kasutuses, peaaegu, et iga tootja on turule toonud 5G toega nutitelefoni. Oodatakse, et 5G raputab ka telemaatika valdkonda. Miks ikkagi 5G-st nii palju räägitakse?

5G – lihtsalt uus mobiilivõrk või midagi enamat?

5G on kindlasti palju enamat kui lihtsalt üks uus mobiilivõrk ja see aitab kaasa uute innovaatiliste lahenduste tekkimisele. 5G võib olla kuni 100 korda kiirem kui 4G ja samaaegselt saab võrku ühendada hulgaliselt seadmeid. Tänu uuele tehnoloogiale on allalaadimiskiirus võimalik viia 1 GB sekundi kohta.  Sisuliselt tähendab see seda, et kõrge resolutsiooniga videote allalaadimine toimub tulevikus vaid mõne sekundi jooksul.

5G eelised võrreldes 4G-ga:

  • Suurem andmemaht: kuni 1000 korda
  • Kiirem: 10 kuni 100 korda
  • Väiksem võrguandmete töötlemise viivitus (latentsus): 60 kuni 120 korda
  • Võimaldab rohkemate seadmete ühendamist võrku: kuni 100 korda rohkem seadmeid võib olla korraga võrku ühendatud
  • Väiksem voolutarve
  • Suurem töökindlus

Seega 5G võimaldab väga suuri kiiruseid, väga lühikest hilistumisaega internetis surfamisel ja kohtvõrke. 

5G ja asjade internet (IoT)

Kuna 5G võimaldab korraga võrku ühendada kuni 100 korda rohkem seadmeid, on see suur edasiliikumine asjade internet valdkonnas. Tarkade seadmete arv, mis on võrku ühendatud, kasvab märgatavalt. Andmete töötlemine muutub kiiremaks ja see võimaldab pilvetehnoloogia abil senisest kiiremat andmeedastust ja analüüsimist. Heaks näiteks on isesõitvad sõidukid, kus kiire andmeedastus on väga oluline, et vältida liiklusõnnetusi. Tänu madalale voolutarbele saavad võrku ühendatud sõidukid töötada pikka aega ilma laadimata.

Uus tehnoloogia võimaldab asjade internet ja tehisintellekti omavahelist koostööd andmete analüüsimise valdkonnas. Tehisintellekt loeb võrgus olevatelt seadmetelt andmeid ja saadab seadmetesse sellest tulenevalt käsklusi. Ilma 5G-ta ja tehisintellektita ei ole täisautonoomsed sõidukid mõeldavad, sest kiire andmeedastus on siinkohal kriitiline.

Kuigi hetkel ei ole veel igapäevaelust tuua 5G kasutusnäiteid, siis uue mobiilivõrgu eelised ja potentsiaal on selge. Samuti muudab 5G kommunikatsiooni valdkonda, võimaldades laialdasemalt hakata kasutama liit- ja virtuaalreaalsust. 5G võimaldab paremat autonoomset kontrolli, mis omakorda tähendab seda, et robotid ja kaugjuhtimisjaamad hakkavad suurt rolli mängima näiteks tootmises. Tehisintellekt ja reaalajas toimuv kontroll võimaldavad ressursse efektiivsemalt kasutada. Hetkel võib see küll tunduda ulmelisena, aga 5G mõju uute tehnoloogiate kasutuselevõtuks ja tekkeks on üüratu.

5G ja telemaatika

Seega on üsna kindel, et 5G loob uusi võimalusi autonoomsete sõidukite valdkonnas. Kuidas 5G aitab aga telemaatika valdkonda? 

5G mobiilivõrk võimaldab sõidukitest koguda andmeid iga millisekundi järel. Näiteks ratta pöörlemiskiirust, rehvirõhku, piduriklotside hõõrdumist ja teisi olulisi näitajaid. Kombineerides saadava informatsiooni videotelemaatika andmetega ümbritsevast keskkonnast saame reaalajas panoraamvaate, kust saab välja lugeda infot auto seisukorra kohta ja süsteem prognoosib võimalikud vead. Andmeanalüüs saab toimuda näiteks suurandmete analüüsiks mõeldud pilveplatvormil CONNVEX, mis võimaldab koguda andmeid erinevatest süsteemidest ja andmeanalüütika abil edastada reaalajas olulist infot.

5G tulemine

5G mobiilivõrkude ehitamine on suur investeering. Euroopas on projekti maksumus hinnanguliselt €500 miljardit. Plaani kohaselt avatake esimesed 5G piirkonnad sel suvel Suurbritannias ja laialdasemalt teistest riikides aastal 2020 ning need hakkavad kõrvuti töötama 3G ja 4G tehnoloogiaga.

Hetkel me ei saa 5G tehnoloogiat veel kasutada, kuid kui mobiilivõrk välja ehitakse on see murdepunkt asjade interneti laialdasemaks turule tulekuks.

Related Articles