Kuidas tahhograafiandmeid võimalikult efektiivselt ära kasutada?

Sõidumeeriku ehk tahhograafi kasutamise nõue võib esmapilgul tunduda kui lisakohustus, mida täidetakse vaid selleks, et mitte trahvi saada. Tegelikult on sealt saadav info veofirmale väga kasulik kui andmed õigel ajal ja sobival kujul kätte saaks. Kirjutame siin postituses kolmest võimalusest, kuidas sõidumeeriku andmete haldamisega seotud protsessid võimalikult tõhusaks muuta ja isegi lisakasu saada. 

Sõidumeeriku kasutamise eesmärk on iseenesest väga mõistlik: selle abil suunatakse veokijuhte õigel ajal puhkama, et vältida väsimusest tekkida võivaid ohtlikke olukordi. Kes reegleid ei täida, seab ohtu nii enda, veoki kui ka kauba, mida veab. Lisaks on veel risk saada tööaja piirmäärade ületamise eest trahvi. 

Me teeme koostööd paljude veofirmadega ja teame, mis mure ja vaev tahhograafiga kaasneb. Kui tahhograafiandmed on kättesaadavad vaid veokikabiinist, puudub logistikul ja teistel kontoritöötajatel selge ülevaade, kas ja kui palju juhid töö- ja puhkeaja reegleid rikuvad. Allesjäänud sõiduaega saab arvutada kõhutunde põhjal või igale juhile eraldi helistades. Andmete kopeerimas käimine ja selle jaoks sobiva aja leidmine on suur lisakohustus. Ei ole mõistlik lahendus. Oleme Fleet Complete’is mitu aastat tööd teinud, et seda olukorda paremaks muuta ja sõidumeeriku andmed veofirmade kasuks tööle panna. Vaata lisaks, kuidas tahhograafiandmete automaatne allalaadimine aitab ettevõttel säästa aega.



Meie eesmärk on muuta tahhograafiandmete haldamine ja kasutamine oma klientidele võimalikult vaevatuks ja mugavaks. Enam ei ole tahhograafiandmed vaid tagantjärele selguse saamiseks, neid saab uue tehnoloogia abil proaktiivselt ära kasutada. 

Siin on kolm kõige suuremat võimalust, mis aitavad kauba- ja reisijateveoga tegelevatel ettevõtetel sõidumeerikuga seotud protsessid võimalikult tõhusaks muuta. 

thumbnail-2

1. Vaata, kas ja kuidas su juhid tööd teevad 

Kui kasutad oma veokitel või bussidel Fleet Complete’i tahhograafilahendust, on sõidukid ja nende sõidumeerikud üle mobiilivõrgu süsteemiga pidevalt ühenduses. Fleet Complete analüüsib tahhograafiinfot ja näitab visuaalset ülevaadet juhi tööajast.  

Värviskeem on lihtne:  

  • lilla – sõiduaeg 
  • roheline – tööaeg (auto ei liigu, aga tehakse muud tööd, näiteks laaditakse kaupa) 
  • sinine – juht on valmis tööd tegema 
  • hall – puhkeperiood.  

Visuaalse graafiku all on eraldi välja toodud töö- ja puhkeajanõuete rikkumised –  näiteks millal sõideti järjest liiga kaua või jäi puhkeaeg nõutust lühemaks. 

Lisaks sellele saab lihtsast tabelivaatest selguse, kui palju iga juht veel täna ja sel nädalal sõita saab ning millal peab tulema järgmine pikem puhkepaus. 

Selle info abil saab planeerida peatuspunkte ja prognoosida kaupade sihtkohta jõudmise aega. Ja kui mõni juht kipub pidevalt töö- ja puhkeaja nõudeid rikkuma, saad siit kiirelt selle kohta infot ning võid juhi korrale kutsuda. Nii vähendad trahvi saamise ohtu

2. Lae sõidumeeriku failid üle mobiilivõrgu alla 

Lisaks töö- ja puhkeaja reeglite järgimisele peab sõidumeeriku andmeid kontoris hoidma ja regulaarselt uuendama – juhikaardilt tuleb andmed kopeerida vähemalt iga 28 päeva järel ja sõidumeeriku mälust vähemalt iga 90 päeva järel. Kuna veokid on tihti pikalt sõidus, on nende reeglite järgimine paljudele veoettevõtetele keeruline ülesanne.  

Nutikas tehnoloogia aitab! Fleet Complete’i süsteemi abil saad sõidumeeriku andmed üle mobiilivõrgu alla laadida, veoauto võib samal ajal olla kasvõi tuhandete kilomeetrite kaugusel Lõuna-Euroopas. Vaja läheb vaid sõidumeeriku kaarti, mis ID-kaardilugejaga arvuti külge ühendada ning veoki mootor peab samal ajal käima (et süsteem töötaks ja oleks võimalik andmeid saata).

3. Kasuta automaatset allalaadimist 

Kui ettevõttel on rohkem kui 1-2 veokit, siis võib andmete allalaadimine muutuda üsna aeganõudvaks ülesandeks. Suurematele veokiparkidele pakume automaatse allalaadimise võimalust – Fleet Complete’i süsteem ise salvestab teatud aja tagant sõidumeeriku andmed ja need on leitavad ja arvutisse alla laetavad Fleet Complete’i sisse logides.  

Automaatse allalaadimise võimaldamiseks tuleb ettevõtte sõidumeeriku kaart lisada Fleet Complete’i “kaardihotelli”, et süsteem saaks end volitatud kasutajana autentida ja andmeid alla laadida. Kuigi juhikaardilt tuleb andmed kopeerida vähemalt iga 28 päeva järel ja sõidumeeriku mälust iga 90 päeva järel, siis automaatne allalaadimine toimub korraliku ajavaruga. Süsteem proovib juhikaardilt andmeid laadida iga 20 päeva järel, sõidumeeriku mälust 60 päeva järel. Nii ei jää andmed õigel ajal alla laadimata ka siis, kui veok on mitu päeva järjest levist väljas või ei tee ühtegi sõitu. 

Kaardihotell

Kui internetiühendus on kontoris olemas, on automaatse allalaadimise korral olemas ka ligipääs nõutavatele sõidumeeriku failidele. 

Kokkuvõtteks, tahhograafi kasutamise nõue ei pea olema pelgalt kohustus. On olemas lahendused, mis aitavad infot pea reaalajas näha ning ära kasutada, lisaks vähendada tahhograafiandmete ümber kopeerimisele kuluvat aega lausa nullini. 

Kui tahad ka tahhograafi enda jaoks tõhusamalt tööle panna,  võta meiega ühendust myyk@fleetcomplete.eu või helista  682 9500.  

 

Related Articles