Kuidas muuta autopark keskkonna-sõbralikumaks

Euroopa kliimaseaduse kohaselt peavad EL riigid vähendama kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 55%. Eesmärk on muuta EL 2050. aastaks kliimaneutraalseks.

Kliimaneutraalsus aastaks 2050 tähendab kasvuhoonegaaside netoheite nulli saavutamist ELi riikides tervikuna, peamiselt heitkoguste vähendamise, rohelistesse tehnoloogiatesse investeerimise ja looduskeskkonna kaitsmise kaudu. 

Suure süsiniku- ja/või metaani jalajäljega ettevõtete jaoks tähendab see suures osas tootmisprotsesside ümberkujundamist, aga ka muude meetmete kasutamist, et saavutada süsinikdioksiidi kompenseerimise eesmärgid.

Heitkoguste vähendamiseks peavad panustama kõik põhilised majandussektorid: energia; transport, hoonestus, tööstus, põllumaandus.

Rohkem infot EL kliimapoliitika kohta Keskkonnaministeeriumi lehel.

Väikesed sammud viivad suurte muutusteni

Autopargi haldussüsteem võimaldab analüüsida autopargi kasutust
Et aru saada, kui efektiivne on autopargi kasutus, on vaja andmeid selle kasutusest – kui palju autosid on reaalselt kasutusel ja kus, mis on sõidukite kütusekulu ja hooldusvajadused, kui efektiivselt on planeeritud sõidetavad teekonnad, kui suure osa ajast töötab auto tühikäigul ning kui ökonoomselt sõidavad juhid üldiselt.
Analüüsi tulemuste põhjal on võimalik fokusseerida olulisematele valupunktidele – olgu selleks juhtide koolitamine ja sõidustiili parendamine või tööülesannete efektiivsem lahendus vastavalt sõidukite asukohale ja teekondade optimeerimisele.

Investeeri kaasaaegsesse autoparki
Uus autopark võib esmapilgul tunduda väga suure väljaminekuna, kuid investeeringut tehes tuleb vaadata ka suuremat pilti ehk kiiresti investeering ennast ära tasuma hakkab. Uuemad sõidukid on keskkonnasõbralikumad kui ka üleüldiselt ökonoomsemad, rääkimata elektriautodest, millel on küll kallim ostuhind, aga tunduvalt soodsam kilomeetrihind (ka kõrgenenud elektrihindade puhul) ning väiksem ökoloogiline jalajälg.

Loe, kuidas meie hea klient Telia muutis oma sõidukipargi elektriliseks. 

Ökonoomne sõidustiil säästab kuni 25% kütust
Ökosõit on teisiti öeldes säästlik sõiduviis ehk sõiduki selline kasutamine, mis teadlikult ja järjekindlalt vähendab kütusekulu ja ka sõiduki enda kulumist. Terviklik lähenemine nii sõidustiilile kui ka sõidukite haldamisse, mille eesmärk on võimalikult väike ökoloogiline jalajälg.

Mõned nipid, kuidas kütusekulu säästa ja sõita keskkonnasõbralikumalt:

1.    Soojenda autot sõites mitte kohapeal
2.    Püüa vältida äkilist pidurdamist ning auto seismajäämist
3.    Kasuta madalaid mootoripöördeid
4.    Liikluses püüa manöövreid aegsasti ette näha
5.    Seiska mootor, kui peatud kauem kui 20 sekundit
6.    Eemalda sõidukist liigne raskus
7.    Kontrolli rehvirõhku – väiksem rõhk tõstab kütusekulu

Regulaarne hooldus
Hästi töötav mootor tekitab vähem mürgiseid heitmeid ja kulutab vähem kütust. Autopargi  haldusteenus aitab olla kursis sõidukite hooldusgraafikuga.

Related Articles