Kuidas valmistuda liiklemiseks talvistes teeoludes?

Nädalavahetus on tulekul ja nii mõnigi lugeja on ilmselt ennast juba autorooli sättimas. Kas Sa oled hea sõitja ja arvad, et Sinu sõiduoskus on ühtviisi hea nii suvel kui talvel? Libe tee ja halb nähtavus põhjustab iga aasta arvukalt liiklusõnnetusi ja õnnetusi juhtub ka kogenud juhtidega. Kuidas saaks neid olukordasid ennetada ja mida võiks talvel liigeldes tähele panna? Panime mõned mõtted kirja.

Kui oled ettevõtte juht, soovitame mõelda sõidustiili jälgimise lahenduse peale, mis aitab kaardistada töötajate sõidustiili, sh. kiiruse ületamis, järske pidurdusi ja kiirendusi, mootori tühikäigul seismist jpm. Sõidustiili jälgimine aitab kaasa ohutumale liiklemisel ning aitab autojuhtide teadlikkust tõsta. Loe lähemalt: https://blog.fleetcomplete.ee/kas-ametiautodega-sõitvate-autojuhtide-sõiduharjumuste-muutmine-võib-säästa-elusidSamuti võimaldab GPS-süsteem õnnetuse korral auto asukoha kiiresti tuvastada, et abi saata. 

Mõtle teekond läbi

Mõtle teekond läbi: vali võimalusel suuremad teed. Kasuta planeerimisel näiteks Waze rakenduse abi. Tänu meie GPS-jälgimisseadmetele on ka aeglaselt liikuvad sõidukid Waze’s nähtavad, mis aitab neid aegsasti märgata.

Tundub ehk liiga elementaarne nõuanne, kuid pikemale sõidule minnes on hea teada, mis võib ees oodata. Kui oled teadlik, et ilmateade lubab lörtsi, oskad selleks juba vaimselt ette valmistuda.

Auto seisukord

Kontrolli kindlasti üle auto seisukord: kojamehed, ABS, rehvirõhud, turvavarustus, sealhulgas helkurvest(id) ja autoapteek. Samuti tasuks üle kontrollida, kas kojameeste kummist osa on piisavalt pehme ja uus. Kui kojamehed on vanad, ei suuda need jääd klaasilt piisavalt hästi eemaldada.  

Nagu eelnevalt mainisime, siis halb nähtavus raskendab liiklemist. Kui lisaks pimedusele ka veel lörtsi sajab, võib juhi nähtavus olla minimaalne. Seega tee kindlaks, et Sul on hea nähtavus, kuid et oled ka teistele nähtav. Vaata kindlasti üle, et nii esi- kui tagatuled põlevad korralikult ja on lumest puhtad. 

Kontrolli, et summutitorus ei oleks muda, jääd või lund. Kui heitgaasid ei pääse korralikult summutitoru kaudu välja, jõuavad mürgised gaasid salongi.

Libisemine

Musta jää oht on tavaliselt suurem sildade peal ja metsavahelistel teedel. Neis piirkondades tasuks eriti ettevaatlik olla. Samuti võib metsa alt välja joosta mõni loom. Seega ei tasu kiirustada ja hoia piisavalt suurt pikivahet!

Kui tunned, et auto hakkab libisema, säilita rahu ja ära tee järske liigutusi. Külglibisemise korral piisab enamasti, kui tõstad jala gaasipedaalilt. Kui see ei aita, vajuta kiiresti siduripedaal alla ja keera rooli libisemise suunas. Sidur lahutab mootori ratastest, mistõttu hakkavad need pöörlema ühesuguse kiirusega ja neile mõjuvad ühesugused jõud. Kui külglibisemine lõpeb, rooli auto otseks.

Need on vaid mõned nõuanded, millele talvel liigeldes tähelepanu pöörata. 

Turvalist liiklemist!

Related Articles