Kohalikud omavalitsused peaksid oma autopargi tsentraliseerima

Paljudel omavalitsustel on autopargid hajusalt ja detsentraliseeritult organiseeritud. Tüüpiliselt on omavalitsuse sees igal asutusel ja suuremal osakonnal mitu autot, aga kui (heaperemeheliku ülalpidamise) vastutus on eri üksuste vahel jaotunud, tekitab see juurde lisatööd, vähem sõidukite efektiivset kasutust ja ülevaade on puudulik. Parim lahendus oleks kõik ühe omavalitsuse autod tsentraliseerida ja läbi ühtse süsteemi hallata.

Teema on eriti aktuaalne valdade liitumist silmas pidades – ühinenud omavalitsused peavad hakkama koos haldama rohkemaid sõidukeid mitmes eri piirkonnas. Sellises olukorras on masinapargi haldamise efektiivsus ja läbipaistvus eriti olulised.

Mitmed kohalikud omavalitsused nii Eestis kui ka lähiriikides on juba kasutanud Ecofleeti autopargi haldamise lahendust ja näinud sellest tekkivaid kasusid, et optimeerida sõite, töid, saada parem ülevaade ja teadlikult vähendada autopargi suurust mittevajalike sõidukite arvelt. Kui Eestis on kohalike omavalitsuste puhul oluliseks teemaks näiteks teehooldemasinate ja lumetõrje jälgimine, siis Taanis on Frederikshavni omavalitsus kasutusele võtnud organisatsiooni sõidukite ühiskasutuse lahenduse.

Frederikshavni omavalitsuse töötajad saavad broneerida Ecofleeti süsteemis neile vajalikul ajal ja kõik sõidud saavad tehtud. Nad kasutavad ka Ecofleeti sõidupäeviku lahendust, mille abil sõitude kulud ja vajadusel ka erisoodustus arvutatakse. Lisaks saab süsteemi abil ülevaate, kus piirkondades omavalitsuses tööd tegemas käiakse. Tänu sellele lahendusele saab vaevatult kokku arvutada iga osakonna ja auto läbitud kilomeetrid ning vastavalt ka kulusid jagada.

Frederikshavni omavalitsuse inimesed kommenteerivad: “Süsteem võimaldab meil ära hoida asjatuid sõite,üleliigsed autod saame maha müüa. Tänu Ecofleetile võib üheksast autost üks lihtsalt garaažis seista, ühe võiks asendada elektrirattaga ja me ei ole täielikult autoparki optimeerinudki, seega ilmselt on veel ruumi kokkuhoiuks. Meie töötajad ei pea enam oma hinnalist tööaega sõidupäeviku ja muude dokumentide täitmiseks kulutama. Lisaks on meil parem ülevaade, kui kaua kulub tavaliselt sõitudele, inimeste külastamisele, lõunale jne.”

Autopargi haldus ühise teenusena

Taani näitele sarnaselt huvituvad ka Eesti omavalitsused järjest enam efektiivsest autopargi haldamisest – igal asutusel ja kontoril ei ole mõistlik ise oma autodega seonduvaga tegeleda. Palju tulemuslikum on määrata selleks üks haldur ja võtta kasutusele Ecofleeti GPS-süsteem.

Efektiivsus omavalitsuse autopargi haldamisel

Kui kogu omavalitsuse sõidukiparki tsentraliseeritakse, on võimalik sellega märkimisväärselt kulusid kokku hoida. Tegevuskulud on nii omavalitustes kui ka ettevõtetes suur murekoht, seetõttu on oluline, et autopargi haldajal oleks terviklik ülevaade sõidukite läbisõidust, hooldustest ja üldisest seisukorrast. Oma kogemusest teame, et kasutades Ecofleeti vähenevad läbisõidud, kulutused ja hooldused saavad õigel ajal tehtud. Lisaks sellele säästetakse tööaega, mida saab siis muudeks tegevusteks kasutada.

“Esimesel kasutusaastal vähenevad meie kogemusel autopargi ülalpidamise kulud minimaalselt 10%, pärast seda toimub igal aastal veel kulude vähenemine,” kommenteeris Martin Stolpe-Thomsen, Ecofleeti Põhjamaade müügi- ja teenusejuht.

Ebasobiv kasutus väheneb

Kui omavalitsuse kõikide autode haldamine käib läbi ühe süsteemi, tagab see ka ressursside kõige sobivama kasutamise – see hoiab ära mõne üksikisiku kasutuses oleva auto sobimatu kasutamise. Andmeanalüüs, mis toob välja iga auto kasutamise võrreldes kogu autopargiga toob välja anomaaliad (näiteks keskmisest suurem läbisõit sama töö tegemisel) võimaldab kogu autopargil silma peal hoida ja selle heaperemehelik kasutus tagada.

Autopargi haldamise lahendusega saab lisaks läbitud kilomeetritele mõõta ka mitmeid teisi näitajaid: töötava mootoriga koha peal seismine, süsihappegaasi emissioon, sõidustiil ja sõitude optimeerimine. Neid näitajaid saab läbi käitumuslike ja protsessi muutuste otseselt mõjutada, et vähendada nii kulusid kui ka keskkondlikku mõju.

Need on ainult mõned võimalused, kuidas Ecofleet aitab Kose ja paljusid teisi valdasid. Ühtse autopargi haldamise kasu tajuvad järjest rohkemad ettevõtted ja omavalitsused ja võtavad süsteemi kasutusele, et saada ülevaade ja vähendada kulusid.

Related Articles